Fietsroute Veluwe Rust en Ruimte

 Onderstaande route wordt u aangeboden door Gelderse routes


Rondom Kootwijk liggen glooiende bossen, waaraan De Veluwe zo herkenbaar is. Maar ook heidevelden, met bijzondere planten als heidespurrie, zandzegge en ruig haarmos dat in de herfst en winter groen is maar in de lente een rode tint aanneemt, zijn er in overvloed.

Je kunt een Veluwefiets huren bij Gasterij ’t Hilletje.

Verscholen in het Ugchelse Bos, tref je een kleine nederzetting aan midden in de eiken- en beukenbossen. Op deze plek verblijft ’s nachts een kudde Veluwse heideschapen, die overdag de heide begrazen.

Je fietst verder en doorkruist het Harskampse zand, waar je een duidelijke verandering in de natuur ziet. Hier liggen de heidevelden en stuifzandgebieden en zijn er duidelijk minder dichte bossen te vinden. Je komt langs molen Lana Mariana, een stenen beltmolen uit 1739 die nu in gebruik is als woonhuis.

Via de oude molen kom je bij een luisterpunt van de Liberation Route: L56: De Slag om Otterlo. Hier kun je luisteren naar het indrukwekkende verhaal van de “laatste grote slag” in Nederland die bij Otterlo plaatsvond. Ook nadat de Duiters waren teruggedrongen is hier volgens deze geschiedenisles nog onverwacht hevig gevochten.

Fiets verder in de richting van Jachtslot St. Hubertus.  Dit bijzondere gebouw werd zowel van binnen als buiten  in 1914 ontworpen door de beroemde architect H.P. Berlage.

De laatste bezienswaardigheid op deze  route is de Ruitersmolen. Dit type watermolen (papiermolen) vond je vroeger aan weerszijden van de oever.  Sinds de renovatie in 1985 is de molen regelmatig open ter bezichtiging. Op de eerste verdieping wordt gedemonstreerd hoe het papierscheppen in zijn werk gaat en op de begane grond wordt op vrijwillige basis graan gemalen met twee koppels maalstenen. Te bezichtigen van 1 mei tot 1 oktober op dinsdag en donderdag van 10:00 tot 15:30 uur, of op afspraak.