Fietsroute Veluwe Oranjeroute


De route leidt je dwars door de Veluwe. Je komt onder meer door het centrum van Apeldoorn, langs het Oranje Park, door Buurlo en Hoog Soeren.

Je eindigt de fietstocht uiteindelijk weer bij Paleis Het Loo. Je kunt de route ook op andere plaatsen starten, o.a. bij het Coda Museum.

Paleis Het Loo is de voormalige zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie. Het Loo doet sinds 1984 dienst als museum. De gevarieerde inrichting van de vertrekken maakt de bezoeker deelgenoot van meer dan drie eeuwen bewoning door de Oranjedynastie. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. De vertrekken zijn ingericht met meubelen, voorwerpen en schilderijen waarmee diverse generaties Oranjes zich omringden. Bijzonder is de authentieke stoffering van vensters en wanden. Karakteristiek voor een museum als Paleis Het Loo is de omstandigheid dat alle kunstvoorwerpen te zien zijn in de omgeving waarvoor ze bedoeld waren.

De barokke tuinen met hun waterwerken en sierlijk belijnde bloemperken ademen de sfeer van de zeventiende eeuw. In deze driehonderd jaar oude tuin vind je bijzondere bloemen en plantensoorten, beeldenvijvers en fonteinen. In het stallencomplex kun je je vergapen aan de rijtuigen, sledes en auto’s van de Koninklijke familie, waarvan een groot deel nog steeds wordt gebruikt.

Deze Koningsroute is bewegwijzerd, middelzwaar, gaat over verharde paden en kent hoogteverschillen. De fietsroute is de afgelopen tijd door ANWB-vrijwilligers in oude glorie hersteld. De nieuwe routebordjes hebben – hoe kan het ook anders – een koninklijke uitstraling.